آیا به دنبال مقاله ای کامل و جامع در مورد ترس از آسانسور یا فوبیای آسانسور هستید؟ فوبیای آسانسور، که به عنوان لیفتوفوبیا نیز شناخته می شود، نوعی ترس خاص و غیر معمول از آسانسور است. این ترس می تواند به حدی شدید باشد که فرد از سوار شدن به آسانسور خود داری کند و حتی برای رسیدن به مقصد خود از پله ها استفاده کند، حتی اگر در طبقات بالا باشد.
درک ترس از آسانسور
ترس از آسانسور یک موضوع رایج است. آسانسور ها هر ساله (18) میلیارد فرد را در ایالات متحده حمل می کنند و اکثر مردم بدون مشکل به مقصد می رسند. با این حال، برخی از مردم حتی با فکر سوار شدن بر آسانسور نگران می شوند.
برای بعضی از مردم، ترس از آسانسور ممکن است ناشی از یک فوبیای دیگر باشد، اما معمولاً این ترس به تنهایی وجود دارد. مثل هر ترس دیگری، ترس از آسانسور می تواند از سطح خفیف تا شدید متفاوت باشد.
معیار های تشخیصی فوبیا و فوبیا های مرتبط با آسانسور
ترس از آسانسور می توانند باعث ایجاد چندین نوع ترس شوند که در بین مردم رایج هستند. این ترس ها شامل ترس از فضا های کوچک (کلاستروفوبیا)، ترس از ارتفاع (آکروفوبیا)، ترس از گیر کردن (کلیتروفوبیا)، ترس از افتادن (بسوفوبیا) و ترس از فضا های شلوغ یا عمومی (آگورافوبیا) است که در این مکان ها فرار کردن یا کمک گرفتن سخت است.
کلاستروفوبیا در ترس از آسانسور
کلاستروفوبیا یعنی ترس از فضا های بسته مثل تونل، کمد یا حتی صندلی عقب ماشین که یک نوع ترس از آسانسور می باشد. چون آسانسور یک جعبه کوچک و محدوده، راحت میشه فهمید که چرا میتونه باعث بشه کسی از تنگه هراسی بترسه.
کلیتروفوبیا در ترس از آسانسور
کلیتروفوبیا یعنی ترس از گیر کردن یا قفل شدن در جایی مثل حمام، سوراخ عمیق، تونل زیر زمینی یا جایی که حرکت محدوده. فرض کنید وقتی که میله ایمنی ترن هوایی روی شما قفل میشه.
اگر نتونید فرار کنید، این موضوع برای کسی که کلیتروفوبیا داره خیلی ترسناکه، حتی بیشتر از ترس از فضای کوچک در کلاستروفوبیا. اگر نگران گیر کردن در آسانسور هستید، که خیلی نادره، فقط این فکر میتونه باعث بشه خیلی بترسید.
ترس از ارتفاع در ترس از آسانسور
“آکرو” یعنی “بلند” به زبان یونانی. این کلمه معمولاً تصاویری از افرادی که در هوا حرکات آکروباتیک انجام می دهند، به ذهن می آورد. آکروفوبیا یعنی ترس شدید از ارتفاع. این ترس می تواند باعث شود برای برخی افراد بالا رفتن از نردبان، سوار شدن بر ترن هوایی یا نزدیک شدن به بالای ساختمان های بلند، خصوصاً آسمان خراش ها، سخت باشد.
باز فوبیا در ترس از آسانسور
ترس از افتادن یکی دیگر از انواع فوبیا است، که می تواند ترس از آسانسور را تشدید کند. ترس از افتادن می تواند صرفاً ترس از افتادن در حین راه رفتن، دوچرخه سواری، پایین آمدن از جدول خیابان، پایین رفتن از پله ها و غیره باشد و لزومی ندارد که مربوط به ارتفاع زیاد باشد.
نگرانی در مورد عواقب سقوط، مانند جراحت، مرگ، و حتی خجالت وجود دارد. این افراد ممکن است، تصور کنند که آسانسور دچار اختلال شده و به پایین چاه آسانسور فرو می رود، نوعی سقوط آزاد که می تواند وحشتناک باشد و باعث آسیب یا حتی مرگ شود.
آگورا فوبیا در ترس از آسانسور
آگورا فوبیا ترس از گرفتار شدن در موقعیتی است که فرار در آن دشوار یا غیر ممکن است، با نگرانی خاص در مورد داشتن اضطراب شدید یا حمله پانیک. افراد مبتلا به آگورا فوبیا معمولاً از «خوشه های» موقعیت های مرتبط مانند ایستادن در صف، قرار گرفتن در جمعیت، فضا های باز،
فضا های بسته (فروشگاه ها، تئاتر ها)، حمل و نقل عمومی یا تنها ماندن در خانه اجتناب می کنند. آسانسور اغلب به عنوان مکانی در نظر گرفته می شود که چندین مورد از این سناریو ها را در بر می گیرد و احتمالاً در صورت وقوع حمله پانیک، فرار از آن دشوار خواهد بود، و برای افراد مبتلا به آگورا فوبیا دوری از آسانسور غیر عادی نیست.
ده تا از رایج ترین فوبیا ها عبارت اند از:
تجربیات قبلی در ترس از آسانسور
بعضی از ترس ها مانند ترس از آسانسور می تونن به یک تجربه قبلی برگردن. مثلاً اگر کسی حتی یک بار کوتاه در آسانسور گیر کرده باشه، ممکنه بیشتر از بقیه به ترس از آسانسور مبتلا بشه. شاید یک بار سوار آسانسور شدید که بیشتر از حد عادی تکان خورد یا ناگهان توقف کرد و شما رو ناراحت کرد.
شاید آسانسور ساختمان شما خیلی سریع یا کند حرکت می کنه و شما با این حالت راحت نیستید. ولی برای اینکه یک ترس به فوبیا تبدیل بشه، لازم نیست شما شخصاً یک تجربه بد داشته باشید.
آسانسور ها زیاد در فیلم های اکشن و ترسناک دیده می شن و صحنه های ترسناکی از افرادی که در آن ها گیر کردن، سقوط کردن یا حتی به قتل رسیدن رو نشون می دن. این تصاویر می تونن روی افکاری که هنگام انتظار برای آسانسور در ذهن شما می گذره، تاثیر بذارن.
در موارد خیلی کمی که در زندگی واقعی آسیبی به افراد وارد می شه، معمولاً به خاطر نگهداری نادرست و سرویس نکردن درست آسانسور هاست. گاهی اوقات هم کسی در آسانسور گیر می کنه و خودش تلاش می کنه که خودشو نجات بده و این باعث می شه آسیبی بهش برسه که می شد ازش جلو گیری کرد.
او خودش کنترل رو بر عهده می گیره. این داستان های ناراحت کننده همیشه توی رسانه ها پخش می شن و این فیلم هم ممکنه سال ها توی اینترنت باقی بمونه.
حقیقت در مورد ایمنی آسانسور
مثل هر چیز دیگری در زندگی، سوار شدن بر آسانسور خطری دارد، هرچند کوچک. به همین دلیل است که بنیاد ایمنی آسانسور راه اندازی شد تا به کودکان و بزرگسالان در مورد آسانسور و پله برقی و نحوه ایمن سواری با آنها آموزش دهد.
خاستگاه ایمنی آسانسور به سال (1853) بر می گردد، زمانی که الیشا اوتیس با اجرای یک سیستم ترمز ایمنی که در صورت خرابی طناب بالابر درگیر می شود، صنعت آسانسور را متحول کرد.
از آن زمان، پیشرفت های تکنولوژیکی و مقررات صنعتی، ایمنی آسانسور ها را به شدت افزایش داده اند و اکنون در صورت استفاده صحیح، امن ترین حالت حمل و نقل عمودی محسوب می شوند.
ویژگی های ایمنی مدرن
کابل های چند گانه: امروزه آسانسور ها توسط کابل های متعددی پشتیبانی می شوند که هر کدام به اندازه ای استحکام دارند که بتوانند بیش از وزن یک کابین آسانسور با بار کامل را حمل کنند.
سیستم ترمز اضطراری: حتی اگر همه کابل ها شکسته شوند، ترمز اضطراری و تنظیم کننده سرعت از سقوط آزاد آن جلوگیری می کند.
سطوح: مکانیسم های تراز کردن برای جلوگیری از باز شدن در های آسانسور در حالی که کابین بین طبقات است، وجود دارد. در ها فقط باید زمانی باز شوند که کابین آسانسور در محل فرود کاملاً در جای خود قرار گرفته باشد.
این طراحی مانع از باز شدن در ها در بین طبقات می شود و شما را وسوسه می کند که به جای اینکه منتظر کمک باشید به بیرون خزیده شوید. همچنین سقوط از شفت در فضای بین کابین آسانسور و در های بیرونی را عملا غیر ممکن می کند.
کمک های اضطراری: کابین های آسانسور دارای سیستم های اضطراری مانند تلفن، زنگ هشدار و تلفن داخلی هستند که به مسافران این امکان را می دهد تا در موارد نادری که آسانسور گیر می کند، درخواست کمک کنند. اگر در زمانی که در آسانسور هستید، برق قطع شد، حرکت آن باید تا طبقه بعدی در جهتی که در حال حرکت بود ادامه یابد.
متوقف می شود و در ها برای خروج مسافران باز می شوند، اما وقتی برق قطع است دیگر کار نمی کند. با این حال، اگر در آسانسور گیر کردید و برق قطع شد، سیستم های اضطراری باید همه کار کنند تا بتوانید برای کمک تماس بگیرید.
تهویه: آسانسور ها هوابند نیستند و کسانی که درونشان گیر کرده اند خطر کمبود هوا را ندارند. البته اگر تعداد زیادی در آسانسور باشند، ممکن است هوا کمی گرفته شود.
ویژگی های اختیاری: برخی از کابین های آسانسور مدرن به عنوان “اتاق های امن” شناخته می شوند. یک شرکت نو آور سیستم تصفیه هوا را برای آسانسور ها ارائه داده است تا گاز یا دود سمی را از کابین آسانسور خارج کند و با هوای تازه جایگزین کند، که در برخی موارد می تواند آن را به مکانی امن تبدیل کند.
رخداد های حوادث آسانسوری
گاهی اوقات تصادفات آسانسور پیش میاد. بر اساس گزارشی که (ConsumerWatch.com) منتشر کرده، هر سال کمتر از (30) نفر در حوادث آسانسور جان خود را از دست میدن ولی بیش از (10000) نفر زخمی میشن. این حوادث معمولاً وقتی که آسانسور داره نصب میشه یا سرویس میشه اتفاق میفته و برای کارگرانی که با آسانسور کار میکنن خطری حرفه ای به حساب میاد.
برای بقیه مردم که از آسانسور استفاده میکنن، همچنان یک خطر کوچک وجود داره. گاهی اوقات آسانسور ها گیر میکنن و در موارد بسیار نادری، مسافران بیش از یک روز در آسانسور گیر میکنن. اما به جز گرسنگی، تشنگی، ناراحتی و کمی خستگی، معمولاً حال مسافران خوبه.
گاهی اوقات، حتی اگر خیلی کم باشه، مشکلات جدی در آسانسور پیش میاد. مثلاً در سال (2011)، دو تا خانم در دو هفته و در دو نقطه مختلف کشور جونشونو از دست دادن.
یکی از این حوادث در کالیفرنیا اتفاق افتاد وقتی یه خانم می خواست از آسانسور بیاد بیرون ولی در ها وقتی آسانسور بین دو طبقه توقف کرده بود باز شد و آسانسور ناگهان شروع به حرکت کرد. با وجود تحقیقات، دلیل این مشکل آسانسور هیچوقت کاملاً مشخص نشد.
یک حادثه دیگه هم در نیویورک اتفاق افتاد وقتی یه کارمند وارد آسانسور شد و آسانسور با در های باز ناگهان شروع به بالا رفتن کرد. نیروی بالا رفتن آسانسور باعث شد کارمند به زانو در بیاد،
و وقتی آسانسور کاملاً بالا رفت، اون کاملاً در آسانسور نبود و به شدت زخمی شد. دلیل این حادثه به نظر می رسه کار گران تعمیر و نگهداری بودن که یه سیستم ایمنی رو درست وصل نکردن.
نکات ایمنی
در زیر نکات ایمنی رو به زبان ساده تری برای شما آورده ام:
- پای خود را نگه دارید: قبل از اینکه قدمی بردارید، مطمئن شوید که سطح آسانسور با کف همسطح است تا از افتادن جلوگیری کنید.
- دست خود را از در دور نگه دارید: اگر کسی می خواهد وارد آسانسور شود، به جای اینکه سعی کنید در را با دست خود باز نگه دارید، از دکمه “باز کردن در” استفاده کنید.
- از در دور بمانید: همیشه از این مطمئن شوید که لباس یا وسایل شما از در آسانسور دور است.
- در صورت گیر کردن، آرام باشید: اگر در ها باز نشوند و شما در آسانسور گیر کرده اید، زنگ هشدار را فشار دهید یا از تلفن داخل آسانسور برای تماس با اپراتور استفاده کنید. سعی نکنید خودتان در را باز کنید یا خودتان را نجات دهید.
- همیشه آماده باشید: همیشه تلفن همراه و یک بطری آب با خود داشته باشید.
- در صورت آتش سوزی، از پله ها استفاده کنید: اگر آتش سوزی در ساختمان رخ دهد، از پله ها برای فرار استفاده کنید، نه آسانسور.
گزینه های درمان برای فوبیای آسانسور
- یادگیری قوانین ایمنی: برای بسیاری از مردم، فقط با یادگیری چگونگی استفاده ایمن از آسانسور می توانند ترس خود را کنترل کنند.
- کمک حرفه ای: اگر ترس شما بیشتر از حد عادی است یا مداوم است، شاید نیاز به کمک یک متخصص روانشناسی داشته باشید.
- تاثیرات فوبیا: ترس از آسانسور ممکن است باعث شود که شما فرصت های شغلی خوب را از دست بدهید، از دیدار با دوستان و خانواده در بیمارستان های بلند مرتبه خود داری کنید یا حتی مجبور شوید که از پله ها بالا بروید.
یک متخصص روانشناسی می تواند با استفاده از روشی به نام درمان مواجهه، که شامل تکنیک های آرام بخشی و حساسیت زدایی سیستماتیک است، به شما کمک کند تا بر ترس خود از آسانسور یا هر ترس دیگری غلبه کنید.
به یاد داشته باشید، هر چه بیشتر از آسانسور یا هر موقعیتی که برای شما ترسناک است فرار کنید، ترس شما بیشتر می شود. شاید برای شکستن این ترس، نیاز به گام های کوچک، تلاش و کمک یک متخصص دارید، اما می توانید با موفقیت این ترس را شکست دهید و از تأثیر منفی آن بر زندگی تان جلوگیری کنید.
منبع: https://www.verywellmind.com/what-is-the-fear-of-elevators-2671765
با تشکر از شما که تا پایان مقاله همراه ما بودید. امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد. ما همیشه مشتاق شنیدن نظرات و بازخورد های شما هستیم. لطفاً اگر سوال یا نظری دارید، با ما در میان بگذارید. با آرزوی بهترین ها برای شما.
ثبت ديدگاه